Loading…
Se og les 2018 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Formidlerforestilling [clear filter]
Tuesday, February 6
 

15:45 CET

Formidlerforestillinger: Minst: Ikke gjør det med Helga Samset
 Ikke gjør det! er en fortellerforestilling med varme og humor om søskensjalusi ved skuespiller og forteller Helga Samset.

Litt om forestillingen:
Mammas mage var blitt alt for stor, men ellers var livet topp! Jeg fanget rumpetroll og lekte med bestevennen min. Men en dag tok Mamma meg på fanget: «Helga. Vi skal flytte.»
Jeg ville ikke flytte. Og jeg trengte ikke en ny søster. Hvordan takler et barn så store overganger?
«Ikke gjør det!» er en varm og sterk fortelling med mye humor. Den tar for seg søskensjalusi og ensomhet hos barn - følelser alle kan gjenkjenne, men som det ikke alltid er så lett å sette ord på.
Fortellingene kan gi et språk. Helga Samset tar utgangspunkt i egne opplevelser i denne forestillingen. Men kanskje er det sånn at de små fortellingene egentlig snakker om større ting. At det én har opplevd, handler om oss alle?
Oppfordring til læreren: Vær tilstede med ører og hjerte på forestillingen, og benytt muligheten i for og etterkant: Fortell fra da du selv var barn. Og la barna fortelle. De viktigste historiene er ofte tilsynelatende små. Men nettopp de kan romme så mye.


IKKE GJØR DET ! er utviklet i et samarbeid mellom Helga Samset, Den kulturelle skolesekken i Asker og Turnéorganisasjonen (Hedmark)v/Widar Aspeli
Produsent: Turnéorganisasjonen (Hedmark)v/Widar Aspeli

Artists
HS

Helga Samset

Helga Samset fra Telemark er en av Norges mest erfarne fortellere. Hun har gitt ut tre bøker og er en ettertraktet veileder, med bl.a. Prinsesse Märtha Louise på merittlisten. Hun mottok Statens Kunstnerstipend som første forteller i Norge. Hun er nå student ved forfatterutdanningen... Read More →


Tuesday February 6, 2018 15:45 - 16:30 CET
Terminus Welhaven

15:46 CET

Formidlerforestillinger: Mellomst: Dagen som forsvant med Ketil Kolstad

Forestillingen Dagen som forsvant med skuespiller Ketil Kolstad er et møte med Tormod Haugens forfatterskap.Tormod Haugen var den første forfatteren som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for en barneroman,   Dagen som forsvant. Haugen mottok en rekke høythengende priser for sitt forfatterskap.

Litt mer om forestillingen:
Hva må Ketil fortelle for at nye lesere skal finne veien inn til Tormod Haugens fantastiske fortellinger? Han fabulerer mellom ulike historier, ulike romaner og karakterer, for så å  «forsvinne inn i dem» - som en levende fiksjonen.

Formidlingen vil i hovedsak fokusere på bøkene Dagen som forsvant, Slottet det Hvite og Skriket fra jungelen, som skolene får et eksemplar av til sitt skolebibliotek.
Grunntonen, og det som alltid søkes, er kjærligheten. Tormod Haugen uttrykker det slik selv: «Det finnes ikke noe viktigere å skrive om enn kjærligheten. Jeg mener ikke bare sånn det å bli forelsket i noen, men det handler også om omsorg, ansvar og kollektivitet, altså det at vi fungerer alle sammen i en helhet, det handler også om kjærlighet.» (Midt i smørøyet, NRK, 1997). Det er ikke tvil om at en forfatter som Tormod Haugen bør introduseres for unge i dag, dels på grunn av sin historiske tyngde, men også fordi innholdet i bøkene treffer midt i hjertet. Det ligger noe universelt menneskelig i dem, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90-tallet.

Tormod Haugen og barnet  - boka som den gode samtalepart
I barnets øyehøyde og på barnets premisser våger Haugen å snakke om det som ikke er så lett å snakke om. Tematikken kretser alltid rundt barndommen, og særlig det ensomme barnet som ikke blir tatt godt nok hensyn til, og som kommer opp i situasjoner som er vanskelige å mestre. Bøkene var aldri ment å være «lærestykker», men de gir oss enkeltindivider og deres historier. Et sentralt tema er at barnets kamp for integritet kan bli en kamp på liv og død. I den kampen er drømmen og fantasien sterke våpen.


Kunstnere: Ketil Kolstad
Produsent: Turnéorganisasjonen (Hedmark) v/ Mette Renolen og Widar Aspeli
"Dagen som forsvant" er produsert med støtte fra Litteraturbruket - Norsk forfattersentrum, Hedmark fylkeskommune og SEANSE.
Idé/opplegg: Karen Tømte og Widar Aspeli (Turnéorganisasjonen)


Speakers
KK

Ketil Kolstad

Ketil Kolstad er skuespiller, dramatiker og litteraturformidler. Han var teatersjef ved Nord- Trøndelag Teater (nå Turnéteatret i Trøndelag) i perioden 2011–2015, og før det var han daglig leder i Foreningen !les i perioden 2007–2011... Read More →

Artists

Tuesday February 6, 2018 15:46 - 16:30 CET
Bergen Offentlige Bibliotek Strømgaten 6

15:47 CET

Formidlerforestillinger: Størst: Framtid på flukt: Guro Sibeko
Premiere!

Hva om vi er de neste som må flykte? Om nordmenn snart er de ingen har plass til å ta imot, vi koster for mye, kan ikke språket, kommer ikke i jobb, har dessuten ingen oppdragelse og flørter med lokalbefolkningen som om vi var likeverdige.
            Hva om alt dette egentlig har skjedd allerede – og de fleste av oss er døde for lengst?

            
Framtid på flukt forteller historien til Sarah, en norsk ungdom som var fjorten år i 2019. Gjennom slampoesi får elevene høre historien om hvordan hun oppdager at Norge ikke er usårlig og at alt hun har lært å stole på kan bryte sammen. Hun og familien må bruke alle ressursene sine, alle kontaktene, alle pengene, for å komme seg ut. Men ute er det ingen som tør eller vil ta imot norske flyktninger. Det er som om vi ikke betyr noe for noen lenger, som om vi ikke er noen lenger. Og mye, mye verre er det for alle som ble igjen.
Finnes det likevel håp?
Framtid på flukt er en inspirasjonsforestilling for ungdomstrinnet. Forestillingen skal både gi elevene innsikt i hva det innebærer å måtte flykte for livet, og inspirere dem til å skrive seg selv inn i problemstillinger og erfaringer som akkurat nå gjelder andre enn dem selv.
 
Det er utarbeidet et opplegg for kreativ skriving som kan brukes i klassene etter forestillingen. Opplegget vil gi elevene støtte til å leve og skrive seg inn i liv de ikke har levd enda, og til å fortelle historier i form av poesi.

Ordliste
Har du elever som har vært kort tid i Norge, kan det være greit å sjekke at de kan disse ordene før forestillingen:
Illusjon, blendverk, hallusinasjon, okkupant, integritet, nøytralitet, eksilregjering, motstandsfolk, atomreaktor 
 
Om kunstner / utøver / gruppe
Guro Sibeko  går gjennom verden med begge knyttnevene inni munnen for ikke å rope slagord til vaktmesteren og visdomsord til naboen og rare, fine ord til mannen på butikken. I stedet hoster hun ordene opp når hun kommer hjem, kaster dem på varmen og smir dikt av dem, poesi om knyttneveslag og normalitetsjag, om politiske væromslag, om å jage krøtter, om å være på flukt, å gå i stim og om røtter. Levd liv, på rim og verseføtter.
  • Kunstner: Guro Sibeko
  • Produsent: DKS Akershus v/Eldrid Johansen og Turnéorganisasjonen (Hedmark) v/Widar Aspeli
  • ”Framtid på flukt” er støttet av Turnéorganisasjonen, dks Akershus, Litteraturbruket – Norsk Forfattersentrum og FRITT ORD.


Artists

Tuesday February 6, 2018 15:47 - 16:30 CET
Terminus Forum