Loading…
Se og les 2018 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Formidlerforestilling [clear filter]
Tuesday, February 6
 

15:45 CET

Formidlerforestillinger: Minst: Ikke gjør det med Helga Samset
 Ikke gjør det! er en fortellerforestilling med varme og humor om søskensjalusi ved skuespiller og forteller Helga Samset.

Litt om forestillingen:
Mammas mage var blitt alt for stor, men ellers var livet topp! Jeg fanget rumpetroll og lekte med bestevennen min. Men en dag tok Mamma meg på fanget: «Helga. Vi skal flytte.»
Jeg ville ikke flytte. Og jeg trengte ikke en ny søster. Hvordan takler et barn så store overganger?
«Ikke gjør det!» er en varm og sterk fortelling med mye humor. Den tar for seg søskensjalusi og ensomhet hos barn - følelser alle kan gjenkjenne, men som det ikke alltid er så lett å sette ord på.
Fortellingene kan gi et språk. Helga Samset tar utgangspunkt i egne opplevelser i denne forestillingen. Men kanskje er det sånn at de små fortellingene egentlig snakker om større ting. At det én har opplevd, handler om oss alle?
Oppfordring til læreren: Vær tilstede med ører og hjerte på forestillingen, og benytt muligheten i for og etterkant: Fortell fra da du selv var barn. Og la barna fortelle. De viktigste historiene er ofte tilsynelatende små. Men nettopp de kan romme så mye.


IKKE GJØR DET ! er utviklet i et samarbeid mellom Helga Samset, Den kulturelle skolesekken i Asker og Turnéorganisasjonen (Hedmark)v/Widar Aspeli
Produsent: Turnéorganisasjonen (Hedmark)v/Widar Aspeli

Artists
HS

Helga Samset

Helga Samset fra Telemark er en av Norges mest erfarne fortellere. Hun har gitt ut tre bøker og er en ettertraktet veileder, med bl.a. Prinsesse Märtha Louise på merittlisten. Hun mottok Statens Kunstnerstipend som første forteller i Norge. Hun er nå student ved forfatterutdanningen... Read More →


Tuesday February 6, 2018 15:45 - 16:30 CET
Terminus Welhaven

15:46 CET

Formidlerforestillinger: Mellomst: Dagen som forsvant med Ketil Kolstad

Forestillingen Dagen som forsvant med skuespiller Ketil Kolstad er et møte med Tormod Haugens forfatterskap.Tormod Haugen var den første forfatteren som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for en barneroman,   Dagen som forsvant. Haugen mottok en rekke høythengende priser for sitt forfatterskap.

Litt mer om forestillingen:
Hva må Ketil fortelle for at nye lesere skal finne veien inn til Tormod Haugens fantastiske fortellinger? Han fabulerer mellom ulike historier, ulike romaner og karakterer, for så å  «forsvinne inn i dem» - som en levende fiksjonen.

Formidlingen vil i hovedsak fokusere på bøkene Dagen som forsvant, Slottet det Hvite og Skriket fra jungelen, som skolene får et eksemplar av til sitt skolebibliotek.
Grunntonen, og det som alltid søkes, er kjærligheten. Tormod Haugen uttrykker det slik selv: «Det finnes ikke noe viktigere å skrive om enn kjærligheten. Jeg mener ikke bare sånn det å bli forelsket i noen, men det handler også om omsorg, ansvar og kollektivitet, altså det at vi fungerer alle sammen i en helhet, det handler også om kjærlighet.» (Midt i smørøyet, NRK, 1997). Det er ikke tvil om at en forfatter som Tormod Haugen bør introduseres for unge i dag, dels på grunn av sin historiske tyngde, men også fordi innholdet i bøkene treffer midt i hjertet. Det ligger noe universelt menneskelig i dem, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90-tallet.

Tormod Haugen og barnet  - boka som den gode samtalepart
I barnets øyehøyde og på barnets premisser våger Haugen å snakke om det som ikke er så lett å snakke om. Tematikken kretser alltid rundt barndommen, og særlig det ensomme barnet som ikke blir tatt godt nok hensyn til, og som kommer opp i situasjoner som er vanskelige å mestre. Bøkene var aldri ment å være «lærestykker», men de gir oss enkeltindivider og deres historier. Et sentralt tema er at barnets kamp for integritet kan bli en kamp på liv og død. I den kampen er drømmen og fantasien sterke våpen.


Kunstnere: Ketil Kolstad
Produsent: Turnéorganisasjonen (Hedmark) v/ Mette Renolen og Widar Aspeli
"Dagen som forsvant" er produsert med støtte fra Litteraturbruket - Norsk forfattersentrum, Hedmark fylkeskommune og SEANSE.
Idé/opplegg: Karen Tømte og Widar Aspeli (Turnéorganisasjonen)


Speakers
KK

Ketil Kolstad

Ketil Kolstad er skuespiller, dramatiker og litteraturformidler. Han var teatersjef ved Nord- Trøndelag Teater (nå Turnéteatret i Trøndelag) i perioden 2011–2015, og før det var han daglig leder i Foreningen !les i perioden 2007–2011... Read More →

Artists

Tuesday February 6, 2018 15:46 - 16:30 CET
Bergen Offentlige Bibliotek Strømgaten 6